
Zomerfruit 2/2
Aardbeien, nectarines en (wilde) perziken: ze hebben allemaal hun intrede weer gedaan in het Vitamientje. Het zomerfruit is weer terug van weggeweest! En daar zijn wij natuurlijk super blij mee. Over het algemeen is zomerfruit wat gevoeliger dan stevig fruit, zoals appels en peren. Vooral zachte soorten, zoals aardbeien en frambozen, kunnen niet goed tegen een stootje. In dit tweede deel van het blog geven we je handige bewaartips én delen we wat leuke weetjes over zomerfruit. 🍓
Wat is zomerfruit?
Pruimen
Pruimen zijn echt zo’n fruitsoort waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die je verrassen zodra je een hap neemt. Zoet, soms een beetje zuur en heerlijk sappig. Perfect om zo uit het vuistje te eten, maar ook heel lekker in een compote, crumble of zelfs bij hartige gerechten. Je bewaart ze het beste buiten de koelkast tot ze mooi rijp zijn. Zijn ze al zacht? Dan kun je ze koel leggen om ze nog een paar dagen goed te houden. Wist je dat er meer dan 2000 soorten pruimen bestaan wereldwijd! Van diep donkerpaars tot felgeel, je hebt ze in alle soorten en smaken.
Frambozen
Frambozen zijn kleine frisse vruchtjes die perfect passen bij de zomer en elk gerecht meteen een zomers gevoel geven. Lekker door de yoghurt, over je ontbijtgranen of gewoon zo uit het vuistje. Daarnaast zitten ze boordevol antioxidanten, die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Omdat frambozen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste snel opeten of voorzichtig bewaren in de koelkast, zodat ze langer vers blijven.
Bramen
Bramen zijn misschien niet zo populair als aardbeien, maar ze zijn zeker niet minder lekker! De paarse bessen zitten boordevol smaak en vitamines. Ze groeien het liefst in het wild en hebben een heerlijk zoetzure bite. Perfect om zo te eten, maar ook heerlijk door de yoghurt, in een taart of als topping op een zomerse salade. Let wel op, ook bramen zijn kwetsbaar en rijpen snel, dus geniet er het beste snel van!
Bramen & Citroen Muffins:
-
200 gram verse bramen
-
250 gram bloem
-
150 gram suiker
-
1 zakje bakpoeder
-
Snufje zout
-
2 eieren
-
125 ml melk
-
100 ml zonnebloemolie
-
Rasp van 1 citroen
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 180°C en zet papieren muffinvormpjes in een muffinvorm.
-
Meng in een grote kom bloem, suiker, bakpoeder en zout.
-
Klop in een andere kom de eieren, melk, olie en citroenrasp door elkaar.
-
Voeg het natte mengsel toe aan de droge ingrediënten en roer kort door, niet te lang!
-
Spatel voorzichtig de bramen door het beslag.
-
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
-
Bak 20-25 minuten tot de muffins goudbruin zijn en een prikker er schoon uitkomt.
Kortom, genieten geblazen dus met deze zomerse vruchten! Laat ons vooral weten wat jullie favoriet is en hoe jullie deze vrucht eten!