Zomerfruit 1/2

Aardbeien, nectarines en (wilde) perziken: ze hebben allemaal hun intrede weer gedaan in het Vitamientje. Het zomerfruit is weer terug van weggeweest! En daar zijn wij natuurlijk super blij mee. Over het algemeen is zomerfruit wat gevoeliger dan stevig fruit, zoals appels en peren. Vooral zachte soorten, zoals aardbeien en frambozen, kunnen niet goed tegen een stootje. In dit blog geven we je handige bewaartips én delen we wat leuke weetjes over zomerfruit. 🍓🌞

 

Wat is zomerfruit?

In principe is dit al het fruit – zachtfruit en steenfruit –  dat van nature rijp is in de zomer. Abrikozen, kersen, perziken, nectarines en pruimen zijn voorbeelden van typische zomerse steenvruchten met een eetbaar velletje en een pit in het midden. Bij zachtfruit kan worden gedacht aan frambozen, bramen en aardbeien.

 

Aardbeien 

De aardbei blijft bij ons toch echt de favoriet. Lekker zoet en sappig, we eten zonder moeite zo een heel bakje achter elkaar op! 🍓 Naast dat hij heerlijk smaakt, zit de aardbei boordevol vitamine C en antioxidanten en is het een supergezonde snack. Bovendien is hij veelzijdig: vers, in smoothies, in salades of als topping op taart, de aardbei maakt het altijd net iets lekkerder! Bewaar ze het beste in de koelkast, in een goed afgesloten bakje. Was de aardbeien pas vlak voor je ze eet, zodat ze niet vochtig worden en sneller bederven. Op deze manier blijven ze zo’n 2 tot 3 dagen vers en sappig.

 

Perziken

De perzik is een echte zomertopper: heerlijk zoet, sappig en herkenbaar aan zijn zachte, fluweelachtige schil. Naast de gewone perzik is er ook de wilde perzik, die iets kleiner en wat pittiger van smaak is. Beide soorten zijn niet alleen lekker om zo te eten, maar ook perfect voor in salades of zelfs gegrild op de barbecue voor een verrassende twist.

Wist je dat perziken boordevol vitamine C en antioxidanten zitten? 🍑 Ze zijn dus niet alleen smakelijk, maar ook goed voor je huid en immuunsysteem! Bewaar perziken het beste op kamertemperatuur zodat ze rustig kunnen rijpen. Zodra ze zacht en rijp zijn, kun je ze in de koelkast leggen om ze langer vers te houden. Let wel op dat je ze niet te lang bewaart, want perziken zijn kwetsbaar en kunnen snel overrijp worden.

Nectarines 

Wist je dat nectarines eigenlijk een variëteit zijn van perziken, maar dan zonder die donzige huid? Enkel een bepaald recessief gen bepaald of het een nectarine of perzik is. Nectarines zijn heerlijk zoet en sappig, en ze worden het lekkerst als ze op kamertemperatuur rijpen. Bewaar ze daarom eerst buiten de koelkast, bijvoorbeeld op het aanrecht, tot ze zacht en geurend zijn. Eenmaal rijp kun je ze het beste in de koelkast leggen om het rijpingsproces te vertragen. Zo blijven ze nog een paar dagen goed. Was nectarines altijd vlak voor het eten om de smaak en textuur optimaal te houden.

Nectarines zijn heerlijk te verwerken in een frisse zomersalade:

Ingrediënten (voor 2):
– 2 nectarines
– 1 bol burrata
– handje rucola
– verse basilicum
– 1 el balsamico + 1 tl honing
– Olijfolie, peper & zout

Bereiding:
Gril partjes nectarine kort aan beide kanten. Leg ze op een bedje rucola, voeg burrata toe en garneer met basilicum. Sprenkel er balsamico-honingdressing over en wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Kersen

Kersen zijn zo’n vrolijk zomers fruitje waar je gewoon blij van wordt!  Wist je dat kersen ooit werden beschouwd als een teken van geluk en voorspoed? In sommige culturen geloofde men dat het eten van kersen je liefde en geluk zou brengen.  Een mooie reden om dus extra veel te smullen van deze zomerse lekkernij! 🍒 Net zoals aardbeien kan je deze vruchten het best in de koelkast bewaren. Maar zorg wel dat ze niet vochtig worden, door ze te bewaren in een afgesloten verpakking. Eventueel met een keukenpapiertje om het vocht te absorberen.

Abrikozen

Iets minder bekend in Nederland, maar desalniettemin niet minder lekker, zijn de abrikozen. Wist je dat abrikozen technisch gezien tot de roosachtigen behoren?  Net als perziken, pruimen, kersen én rozen. Zij zijn allemaal afstammelingen van dezelfde familie! Bewaar ze het beste op kamertemperatuur om ze lekker zacht te laten rijpen. Zijn ze eenmaal rijp, dan kunnen ze nog een dag of twee in de koelkast worden bewaard.

Abrikozen kun je verrassend veelzijdig gebruiken! Of je ze nu vers, gedroogd of verwerkt gebruikt, deze zomerse vrucht is heerlijk veelzijdig:

  1. Vers als snack: Gewoon uit het vuistje, heerlijk zoet en sappig.

  2. In een salade: Combineer plakjes abrikoos met rucola, feta en amandelen voor een frisse zomersalade.

  3. Op de barbecue: Halveer ze, grill ze kort en serveer met burrata en balsamico. Echt verrassend lekker!

  4. In gebak: Denk aan abrikozen-crumble, taartjes of clafoutis.

  5. Zelfgemaakte jam : Perfect voor op brood, yoghurt of door een dressing.

  6. Bij vleesgerechten : Abrikozen gaan verrassend goed samen met kip, lam of in tajines.

  7. Gedroogd in baksels: Zoals in mueslirepen, granola of notenbrood.

  8. Door de couscous: Voor een zoet-zout tintje, samen met munt en citroen.

  9. Smoothies & ijs: Ze geven een fluweelzachte structuur en zomerse smaak.

  10. Gevuld met geitenkaas en honing : Als chique hapje bij een borrel.

 

Kortom, allemaal heerlijke zomerse vruchten om van te genieten! 🌞🍒